9 BELA

9 BELA

 

Hz. Musa döneminde Yahudilerin başına gelen ve Kuranı Kerimde anlatılan 9 bela.

– Hz. Musa döneminde Mısır’da yaşayan İsrailoğulları’nın maruz kaldığı ve Kuran-ı Kerim’de de detaylı bir şekilde anlatılan 9 bela şunlardır:

  1. Kan: Firavun’un zulmü ve İsrailoğulları’na olan baskısı karşısında Hz. Musa, Allah’ın emriyle asasını Nil Nehri’ne vurdu. Nehirdeki suyun rengi kana dönüştü ve Mısır’da balık ölümleri yaşandı (Kasas, 29). Bu olay, Firavun’un kibir ve zulmünü kırmak için bir uyarı niteliğindeydi.
  2. Kurbağalar: Firavun, Hz. Musa’nın mucizelerini görmezden gelmeye ve İsrailoğulları’nı esaretten azat etmeye yanaşmayınca, Nil Nehri’nde ve tüm Mısır’da kurbağalar türedi. Bu kurbağalar evleri, yiyecekleri ve her yeri istila etti (Kasas, 31). Bu bela, Firavun’un inatçılığına ve Allah ‘ın kudretine bir işaret olarak yorumlanır.
  3. Sivrisinekler: Firavun, kurbağalardan kurtulmak için Hz. Musa’ya yalvardı ve onu serbest bıraktı. Fakat sözünden dönerek İsrailoğulları’nı tekrar köleleştirmeye kalktı. Bunun üzerine Mısır’ı sivrisinekler bastı. Bu sivrisinekler insanları ve hayvanları rahatsız etti ve büyük bir sıkıntı yarattı (Kasas, 33). Bu bela, Firavun’un yalancılığını ve Allah ‘ın gazabını gösteriyordu.
  4. Sinekler: Firavun, Hz. Musa’ya tekrar yalvardı ve onu serbest bıraktı. Fakat esaretten kurtulan İsrailoğulları’nı takip etmeye kalktı. Bunun üzerine Mısır’da sinekler türedi ve Firavun’un sarayını da istila etti. Bu sinekler çok rahatsız ediciydi ve Firavun’un ve adamlarının rahatça yaşamasını engelliyordu (Kasas, 35). Bu bela, Firavun’un kibir ve zulmünün bedelini ödemesi gerektiğini gösteriyordu.
  5. Hayvanların Ölümü: Allah ‘ın emriyle Hz. Musa, asasını yere vurdu ve Mısır’daki tüm atlar, eşekler, develer, sığırlar ve koyunlar telef oldu (Kasas, 38). Bu bela, Firavun’un geçim kaynağına ve ordusuna bir darbe vurdu ve Allah ‘ın gücünü bir kez daha gösterdi.
  6. Hastalıklar: Mısır’da insanlar ve hayvanlar arasında salgın hastalıklar yayıldı. Bu hastalıklar birçok kişinin ölümüne ve büyük bir sıkıntıya yol açtı (Kasas, 39). Bu bela, Firavun’un inatçılığının ve İsrailoğulları’na zulmünün bir sonucu olarak yorumlanır.
  7. Dolular: Mısır’a gökten iri iri dolu taneleri yağmaya başladı. Bu dolu taneleri tarlaları, evleri ve her yeri tahrip etti (Kasas, 40). Bu bela, Firavun’un tarımına ve ekonomisine büyük zarar verdi ve Allah ‘ın gücünü bir kez daha gösterdi.
  8. Çekirgeler: Mısır’ı çekirge sürüsü bastı. Bu çekirgeler tarlaları ve ekinleri yiyip bitirdi ve Mısır’da büyük bir kıtlık yaşanmasına neden oldu (Kasas, 42). Bu bela, Firavun’un halkını açlığa mahkum etti ve Allah ‘ın gazabını gösteriyordu.
  9. Karanlık: Mısır’ı üç gün boyunca kaplayan koyu bir karanlık bastı. Bu karanlık o kadar yoğundu ki insanlar birbirlerini bile göremiyordu (Kasas, 47). Bu bela, Firavun’un ve halkının korkmasına ve çaresiz kalmasına neden oldu.

Bu 9 bela, Firavun’un kibir ve zulmünü kırmak, İsrailoğulları’nı esaretten kurtarmak ve Tanrı’nın kudretini göstermek için gönderilmiştir. Her bir bela, Firavun’a ve halkına bir ders niteliğindeydi ve onları Allah ‘a teslim ol.

https://www.yenisafak.com/dunya/gazzede-soykirim-yapan-israilin-bati-nil-virusu-salgini-ile-basi-dertte-4632822

 

Loading

No ResponsesTemmuz 27th, 2024